Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

μια συνταγουλα

Αναρτήθηκε από ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ στις 5:43 π.μ.
Καλησπερα, σας ειπα στην πρηγουμενη αναρτηση μου, πως το Σαββατο το βραδυ εφτιαξα πιτσα και κοτοπουλακια με τυρια στο φουρνο.Ηρθε η ωρα λοιπον να σας δωσω τη συνταγη αλλα και το πως εφτασε αυτη η συνταγη στα χερια μου.
Περυσι για ενα 8μηνο χρειαστηκε να κανω μια δευτερη απογευματινη δουλεια, τι θα ηταν αυτο που μπορουσα να κανω? μα να κρατω παιδακια φυσικα. Βοηθουσα λοιπον μια οικογενεια με δυο παιδακια τον Ο. και την Λ.Οι γονεις τους εργαζονταν πολυ στο σπιτι οποτε μια γυναικα ητνα απαραιτητη.Η μητερα λοιπον του μπαμπα των παιδιων ειναι βερα Ιταλιδα , η νόνα Λυδια, η οποια μαζι με την αγαπη της για τον παππου Δημητρη εφερε και τις συνταγες της μητερας της, μεσα στις οποιες ηταν και η <<αυθεντικη ιταλικη συνταγη πιτσας>>, οπως συνιθιζε να μου λεει και την οποια ειχε μαθει στη νυφη της , κι η νυφη της σε εμενα. Εγω θα σας τη δωσω οπως μου την εμαθαν αλλα και οπως την εφτιαξα εγω την τελευταια φορα.

αυθεντικη ιταλικη συνταγη πιτσας

Υλικα

1 φλυτζανι γαλα φρεσκο χλιαρο

50 γραμμαρια φρεσκια μαγια

4 φλυτζανια αλευρι κιτρινο

2 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο

2 κουταλιες της σουπας βουτυρο λιωμενο

λιγο αλατι

Εκτελεση

ανακατευουμε τα υλικα στον καδο του Mixer εως οτου πετυχουμε μια ζυμη μαλακη, αφηνουμε σε ζεστο μερος να φουσκωσει, περιπου 30 min και μετα αφου βουτυρωσουμ ετο ταψι καλα , απλωνουμε τη ζυμη (εδω θελει λιγη δυναμη γιατι η ζυμη ειναι σφιχτουλα πια),ριχνουμε τη σαλτσα ντοματας ολα τα υλικα της αρεσκειας μας ΟΧΙ ΤΟ ΤΥΡΙ ΑΚΟΜΑ κι αφου ψησουμε στους 180© - 200© , για περιπου 35 min -45 min αναλογως το φουρνο, ριχνουμε το τυρι και περιμενουμε να λιωσει. Μετα απλα απολαμβανουμε.

Μεχρι και το Σαββατο ακολουθουσα κατα γραμμα τη συνταγη , ειχα ομως μια δυσαρεσχεια για την υφη της ζυμης , γινοταν πιο σκληρη απο οτι επρεπε , κατ ατη δικη μου γνωμη παντα. Αποφασισα λοιπον, να την αλλαξω τι εκανα ? μοιρασα το αλευρι , εβαλα δηλαδη 2 φλυτζανια αλευρι για ολες τις χρησεις, και 2 φλυτζανια κιτρινο, δεν ελιωσα το βουτυρο και εβαλα παραπανω ελαιολαδο με το ματι , δεν ξερω ποσο , μεχρι που ειδα ενα πενταμορφο ζυμαρακι να τυλιγεται γυρω απο τον αναδευτηρα . Το επιασα κι ηταν τοσο μαλακουλι !, το εβαλα να φουσκωσει και ψηλωσε πολυ πολυ γιατι, ηταν ελαφρυ, και μετα οταν χρειαστηκε να το απλωσω στο ταψι ανοιγε τοσο ευκολα που δεν χρειαστηκα ουτε το μικρο πλαστη , ουτε να βρεξω τα χερια μου με νερο , ουτε τιποτα, απλα ειδα πως ηθελε λιγοτερη ωρα ψησιμο. Σας δινω την φωτογραφια και σας προτεινω να την κανετε. Σας βαζω και τα κοτοπουλακια με συνταγη που εχω αναρτησει στο παρελθον.

Καλο απογευμα .





12 σχόλια:

eirini on 1 Ιουλίου 2009 στις 7:39 π.μ. είπε...

Πω πω... νοστιμιές!
Τρελλαίνομαι και για τα δύο! Κι εγώ προτιμώ την ζύμη πιο μαλακή! Να σου πω όμως την δεν έχω κάνει ποτέ μόνη μου ζύμη πίτσας! θα κρατήσω λοιπόν την συνταγή και πού ξέρεις...

Άσπα μου εύχομαι να είσαι πάντα καλά! Φιλιά!!!!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ on 1 Ιουλίου 2009 στις 11:27 π.μ. είπε...

αυτή τη συνταγη την έχω και εγώ αλλά το αλεύρι το βάζουμε σταδιακά και όσο χρειαστεί, για να πετύχει, στην αρχή πρέπει η ζύμη να είναι ένας παχύς χυλός, που μετά το φούσκωμα απλώνεται με λαδωμένα ή βρεγμένα χέρια.

όπως και να έχει εσύ βρήκες μια μέθοδο που σου άρεσε το αποτέλεσμα της, και είναι τόσο λαχταριστή!!!! η αλήθεια είναι ότι και εμείς δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε μια σπιτική πίτσα

να είσαι καλά και να περνάς καλά.

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ on 1 Ιουλίου 2009 στις 11:52 μ.μ. είπε...

@eirini
καλημερα , να τη φτιαξεις ειρηνακι μου , ειναι πεντανοστιμη !!!!!!!!!

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ on 1 Ιουλίου 2009 στις 11:56 μ.μ. είπε...

@ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
καλημερα, μηπως τελικα που πουλησε παραμυθι η νονα Λυδια? για την αυθεντικη ιταλικη συνταγη ? οπως και να εχει ομως ειναι γευστικοτατη, μη με ξεχασεις με τις συνταγουλες που σου ζητησα ε?

Katerina on 2 Ιουλίου 2009 στις 1:21 π.μ. είπε...

Αχ τι μου κάνεις πρωι πρωι... και είμαι και σε δίαιτα!
Τέλεια όλα! Γεια στα χέρια σου!

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ on 2 Ιουλίου 2009 στις 3:01 π.μ. είπε...

@Κατερινα
κι εσυ ομως φτιαχνεις κατι πειρασμους ολο ναζι
θα τα πουμε αποψε φιλακια

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ on 2 Ιουλίου 2009 στις 4:53 π.μ. είπε...

ποιές συνταγές μου ζήτησες; δε βρήκα τίποτε, για πες!!!!!!!!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ on 3 Ιουλίου 2009 στις 4:41 π.μ. είπε...

οι συνταγές που μου ζήτησες δεν έχουν κάποια ιδιαιτερότητα, γίνονται όπως γράφω στο μπλογκ, εγώ προτιμώ να χρησιμοποιώ τη γλυκόζη, αλλά θα σου τις στείλω, στείλε μέιλ για να έχω τη διεύθυνση σου

gasteroplix@hotmail.com

kiki on 3 Ιουλίου 2009 στις 11:54 π.μ. είπε...

Ααααα η πίτσα που μου έλεγες ε; Τέλεια δείχνει!

Δημιουργία on 4 Ιουλίου 2009 στις 9:51 π.μ. είπε...

Τι πιο καλο απο σπιτικη πιτσα.Το περασμενο Σαββατο εφτιαξα και το αλευρι το βαζω και εγω μισο-μισο, γινεται τελεια.

Dorothy on 7 Ιουλίου 2009 στις 6:36 π.μ. είπε...

Εχω φάει πίτσα στην Ιταλία και ήταν απίστευτη! Γενικά τρελαίνομαι για σπιτική πίτσα, καμία σχέση με τις έτοιμες!

Πλεκτο Εγκωμιο on 7 Ιουλίου 2009 στις 1:07 μ.μ. είπε...

Ασπούλα μου τι λιχουδιές ειναι αυτές!!!! Χαθήκαμε τον τελευταίο καιρό! Φιλάκια πολλά πολλά!

 

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare